Skip to main content

K-Line Big Boy 4015S - 2nd set of drive wheels don't turn

My parents recently visited and brought with all O/O27 scale trains (mostly Lionel) that I acquired during my childhood (~15 years ago). I of course went to my LHS and bought some FasTrack and a MTH Z1000 transformer so I could run them around on the floor of our extra room. I ended up purchasing the Legacy system and a few more things on eBay. Needless to say, I'm very excited to get back into this hobby.

My K-Line Big Boy with TMCC and RailSounds is behaving strangely. The second set of drive wheels won't turn except for about 1/4 rotation when it changes direction. I've attached a video of this behavior in Legacy mode and I confirmed the same behavior in conventional mode. I tried putting it on the track a few times with and without the tender in Legacy mode and sometimes it would move (the 1st set of wheels dragging the stuck 2nd set) and sometimes it wouldn't. This behavior was also the same in conventional mode. 

I suppose I may be looking at two separate issues (stuck wheels, doesn't always move when it should) or two separate manifestations of the same issue. I have to imagine this issue is power delivery/motor related, but I haven't done any work on model trains before, so I'm not sure what I should be looking for.

Is it possible the motor that drives the 2nd set of wheels is stuck after it's been sitting on the shelf for so long? My other late 90s/early 2000s locomotives (Amtrak Dash-9 #510, UP GP-9 powered/dummy #2380/#2381) have been running ok. Any tips, advice, or similar experiences appreciated!

Thanks!

IMG_0778

Attachments

Images (1)
  • IMG_0778
Videos (1)
IMG_0787
Original Post
OGR Publishing, Inc., 1310 Eastside Centre Ct, Suite 6, Mountain Home, AR 72653
330-757-3020

www.ogaugerr.com
×
×
×
×
×