I recently bought a big lot of O gauge trains and in one of the boxes was a beet up AF 565 in O gauge. It is a really cool engine so I thought I would get it running. I have cleaned all the contacts but no dice. I have gotten it running in reverse and forward but not without having to giggle the e-unit around. Also, a wire fell off and I do not know where it goes. Does anyone have a schematic for this locomotive?
Original Post

The S-Gauge and O-Gauge reverse units are wired the same.  Contact pressure on the drum is very important and lubricating the pawl so it drops when power is interrupted should help with reliability.

AF001

Attachments

Images (1)
Last edited by Jon G

Just one point, the prewar American Flyer locos use different contact sets, the contacts on the front of the reverse unit are the same as the postwar, but the off set contacts on top of the reverse unit are opposite arranged, off set to the left, instead of to the right, as postwar locos use. Doug Peck has the correct contacts, do a google search to get his email address. 

Originally Posted by Train Doctor:

Just one point, the prewar American Flyer locos use different contact sets, the contacts on the front of the reverse unit are the same as the postwar, but the off set contacts on top of the reverse unit are opposite arranged, off set to the left, instead of to the right, as postwar locos use. Doug Peck has the correct contacts, do a google search to get his email address. 

I actually have fixed this loco! I have seen online that you will have to replace the fingers in the reverse unit. To me, that's BALONY! I always use the original contacts in my Lionel trains and they're fine, why not AF? Sometimes I'll put a drop of solder on them if they're worn out. 

Add Reply

Post
OGR Publishing, Inc., 1310 Eastside Centre Ct, Suite 6, Mountain Home, AR 72653
330-757-3020

www.ogaugerr.com
×
×
×
×
Link copied to your clipboard.
×
×