This engine has been in twice under warranty and just got it back from service with no issues noted on ticket 

This issue occurs during PFA.  I have other mth engines and none with this problem so don’t think issue is on my end  

Dont feel like sending it in again.  

Attached video of running it through PFA sequence.  Anyone ever experience this while in PFA?

Attachments

Videos (1)
B01F2B8D-F6C0-4016-A5F1-BABA63A5EE34
Original Post

sounds like it could be a sound file issue. what is the engine item number easier to help if we know what model ?

I'm a ASC tech maybe I can help you ! when you are not running PFA does the whistle and bell work normally!

I definitely would recommend a conventional feature reset n then a conventional restore to factory settings!

Alan

 

o gauge  trains ,music ,computer repair windows 7 and 10!

ASC Tech MTH school completed! 2019 !

What they do the first time.  I assume this is a pS-3 engine?  Starting to see some issues where the board does generate these defective sounds.  Reload the flash code and the Sound file and see if it resolves it, but if not, you can have another issue.  I currently have a Diesel board that does not seem to want to retain the flash code load, and it will not properly factory reset.  So in the end while it works and has normal sound it can jump into a sound sequence of high pitch whine and random sounds.  A few others have run into this issue.  G

MTH Authorized Service Center

Authorized ERR Dealer

Lionel Independent Repair Tech

Virginia Train Collectors Member

Thanks for the replies.  Its the latest premier version of the Mohawk (PS3) from 2019 catalog.

The first repair was that the engine would not startup in any mode.  Was trickle of sound initially but then nothing.

After that repair, I discovered during PSA activation this sound issue.  Initially it did not happen every time.  Now after this last return it happens each time I run the sequence.  And actually it is consistent in that either segment 1 or 2, cannot remember which one, that the one step in the sequence does not screech.   So very reproducible results as I ran through the PFA 6-7 times.

When I received the fed ex notification and checked online in the service portal, I saw that in the notes there were no issues found and reset completed for safe measures.

I immediately called to make sure that they tested it and they confirmed on the phone there were no issues and noted the PFA.

So now that this would be third time and now shipping back across the states I have lost some patience in sending back and forth.

I initially thought that it was something that I was doing but I do not experience this with any other engine (PS3).

GGG posted:

What they do the first time.  I assume this is a pS-3 engine?  Starting to see some issues where the board does generate these defective sounds.  Reload the flash code and the Sound file and see if it resolves it, but if not, you can have another issue.  I currently have a Diesel board that does not seem to want to retain the flash code load, and it will not properly factory reset.  So in the end while it works and has normal sound it can jump into a sound sequence of high pitch whine and random sounds.  A few others have run into this issue.  G

George,

I have seen this too.  I've also sent a video to Jason. 

Dave  

Did you get an answer from Jason :-).

I would have MTH pay shipping this time around.  They should send label.  But it you can load files, try a flash code reload.  Fastest to do and then retest.  Remember to cycle power twice after reload to allow the engine to loaded.  If that doesn't resolve, reload sound file.  Take some time, but prevents reshipping.  G

MTH Authorized Service Center

Authorized ERR Dealer

Lionel Independent Repair Tech

Virginia Train Collectors Member

I sent an email into service and will follow up with a call today possibly.

I have not heard back but have not had time to follow through myself.

On the receipt the it noted no trouble found - Reflashed board as a precaution and retest

With respect to your note above.

This was my first MTH engine that I bought so was initially unsure if it was something on my end.  I have purchased another premier steam (SP Daylight) and it has been perfect so figured its just an engine that had problems out of the gate.

Thank you for taking the time to respond.  

Spoke with mth customer service today and basically they said they tested it already and nothing further they can do.   Told me to take it back to the dealer I bought it from.  So that’s my only next option and will see what happens 

Wasn’t the answer I was expecting kind of like what does the warranty actually mean.

The video says it all or the sound does

Reached out to where I purchased it from and explained situation and they will help out.  Luckily the dealer lives close to my mom so will take it with me in a couple weeks.

Curiously I had a similar experience with a new PS3 Premier C&O E8 A unit ,

1) worked fine out of the box, 2) couple of weeks later started up and had a tremendous horrible ear piercing sound, 3) restarted numerous times, did feature and factory reset same results, 4) removed from tracks, 5) tried again week later worked fine again. I have not tried again recently, hope this is not some board component problem ??? 

Dean 

Happy Railroading!, RWDeano

Big waste of money, but you could cross-grade to ERR and Railsounds.  Or possibly swap the whole PS3 board stack from a known good loco?  I definitely wouldn't waste anymore time shipping back-and-forth to MTH.

One more random thought... does it still mis-behave if you turn the smoke off by both the remote AND the physical switch?  Sixteen years ago I had an early PS2 loco with a multiplexer (MUX) problem.  The problem went away as soon as I turned off the Smoke feature.

Creep, coast, and pull.  We're not talking about cold fusion here.

Did MTH offer an explanation this time? Did they say what the problem was and how they corrected it? Can you get an exchange wherever you bought it from? There has to be another way......This trip would certainly be the last trip for it......cause it’d be a one way trip ........Pat

The Water Level Route.......You Can Sleep

According to service invoice 

FAultCodeId= Admin09

CauseID= Oper-04

Resolution/Descriptor= Modification update per mth. 

Notes - Load updated code and test. 

Each time  I’ve run my MTH Premier SP Daylight which I purchased at the same time and that has run perfectly. Just to ensure my setup isn’t the issue. 

Thanks for the replies will post later on final path forward as will call again today 

Regards

Jon

Add Reply

Likes (1)
Post
This forum is sponsored by MTH Electric Trains
OGR Publishing, Inc., 1310 Eastside Centre Ct, Suite 6, Mountain Home, AR 72653
330-757-3020

www.ogaugerr.com
×
×
×
×
×